Digitalisaation ja IT:n yhteinen maailma

Ajatukseni oli laittaa tänne blogiin oma podcast, mutta asiaa tarkemmin pohdittuani, päädyinkin siihen, että esittelen sinulle, hyvä lukija, yhden mielenkiitoisen podcastin. Siinä on jotakin hankkeemmekin kannalta pohdittavaa.

Äänitiedostot eli podcastit ovat osa digitalisaatiota ja ovat tänä päivänä kovasti nostamassa suosiotaan. Niitä kuunnellessa, ei yhtään ihmettele miksi. Kuuntelu auttaa keskittymään ja luomaan helpommin oman tulkinnan asiasta, kuin että katsoisi esitystä ja kuuntelisi puhujaa. Itse kuunnellessani podcastia suljen silmäni ja pidän kynää kädessä ja piirrän ja kirjoitan kuulemaani omaksi tulkinnakseni asiasta.

Sattuman tai suunnitellun sattuman kautta löysin Soficaten Juha Huovisen podcastin bisnesteknologiasta. Suosittelen kuuntelemaan, linkki tekstin alareunassa.

Taskinen jäsentää podcastissaan selkeästi 10 minuutin aikana sitä, mikä digitaliaatio ja IT –kehityksessä usein ongelmana on. Joko näitä käsitteitä ymmärretään keskusteluissa varsin eri tavoin tai niistä ei haluta keskustella samassa yhteydessä. Hän myös ehdottaa mitä kannattaisi tehdä ja miksi? (Kuva sivulla)

Myös DigiSote-hankkeemme liittyy samoja haasteita kuin millä toimialalla tahansa, eli on opeteltava kokonaan uusi kieli, teknologiakieli. Erityisesti tarve on valtava sote-alalla, jossa teknologiat ja digitalisaatio asiakas-/potilasrajapinnassa tekevät vasta tuloaan.

Mutta Juhan podcastiin. IT ratkaisujen tulee olla nopeita ja ketteriä kuten digitalisaation sanotaan olevan. Mutta digi-ratkaisujen tulee puolestaan olla luotettavia ja tietoturvallisia kun toimitaan palveluissa lähellä asiakasrajapintoja. Yhdistämällä nämä kaksi päästään kustannustehokkuuteen ja mielestäni myös dialogiin mm. IT asiantuntijoiden, sote-alan työntekijöiden ja asiakkaiden/potilaiden kesken.

Sosterissa (Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä) on kehitetty yhden Luukun –palvelu ja malli lasten ja nuorten klinikalle. Tulkitsen, että se on Juhan puheeseen viitaten informaatioteknologiaa, jota tulee hallita ja johtaa. Kaikki kokeilut, joita olemme parin vuoden aikana hankkeessamme kokeilleet ovat tärkeitä johtamisen ja hallinnoinnin välineitä. Luukku saattaisi olla Sosterille myös yksi bisnesteknologinen ratkaisu, vaikka se ei hankkeessamme olekaan ollut tavoitteena.

Juhan esittämä kuva oheisessa linkissä on myös mielenkiintoinen. Vetoketju oli mainio keksintö aikoinaan ja sopii myös digitaaliseen maailmaan.

https://www.sofigate.com/insight/podcast-digin-ja-itn-erottelun-aika-ohi-tata-tarkoittaa-bisnesteknologia/?gclid=EAIaIQobChMIzunXoofz2gIVF14ZCh2FlASpEAAYASACEgJFIfD_BwE

 

Marja-Liisa Laitinen
projektipäällikkö
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

bursa escort