Kotisohvalta yhteys lääkäriin

Ajattele tilanne, että olet sairastunut. Nenä vuotaa, kurkkua koskee. Kuume nousee. Olo on muutenkin tukala ja huono. Lähtö päivystykseen on lähellä. Tilanteeseen on saatava apua.

Tässä kohtaa annamme sinulle kaksi vaihtoehtoa: 1. Lähdet päivystykseen jonottamaan, tunteja kuluu X määrä. 2. Sinulle lähetetään etäaika jonka kautta saat lääkäriin yhteyden kotisohvaltasi oman läppärisi kautta.

Kumman valitsisit?

Kyseinen skenaario on mahdollista jo nykypäivänä. Monet meistä ovat kuulleet ja kokeillet esimerkiksi pankki- ja vakuutusmaailman etäpalveluista, jotka ovat täysin arkipäivää ja perustoimintaa.

Miksi emme hyödyntäisi samaa mahdollisuutta laajemmin sosiaali- ja terveyspalveluissamme?

Erilaisia sosiaali- ja terveyspalveluiden etäpalveluita on pilotoitu ympäri maatamme, esimerkiksi Pohjois-Suomessa tätä toteutetaan nykypäivänä jo erittäin laajasti. Etelä-Savon on myös laaja ja suhteellisen harvaan asuttu paikka. On luontevaa miettiä etäpalveluiden tuomista alueellemme. Varmasti jokaiselle olisi mieluista vähentää kulkuvälineessä menevää aikaa ja hoitaa omia asioitaan kotoa käsin. Tärkeää olisi, että juuri sinä miettisit, minkälaiset palvelut sinua hyödyttäisi jokapäiväisessä elämässäsi.

Etälääkäri kotisohvalta? Lomakkeiden täyttäminen kotikoneella? Ohjauksen ja neuvon saaminen hoitajalta etänä? Mahdollisuudet ovat miltei rajattomat. Ainoastaan omat ajatuksemme ja visiomme voivat olla esteenä.

Tiesitkö, että Suomessa on jo olemassa etähammashoitoa? Minä en tiennyt, mutta palvelu on saanut hyvää palautetta, uskomatonta eikö vain? Digitalisaatio on nykyään kaikkialla, joka paikassa digitalisoidaan sitä ja tätä, mutta tehdäänkö nämä järkevästi ja pohtien myös tilanteita, jossa systeemit eivät toimi. Hankkeessa käymme läpi kaikki mahdolliset skenaariot ja luomme ohjeistuksen mitä tulee tehdä jos asia X tai Y ei toimi. Varmalla ja kestävällä toimintamallilla pystymme varmistamaan hyvät ja toimivat systeemit ja selkeät prosessit vikatilanteiden varalle. Digitalisaatio sananakin on mysteerinen tavalliselle ihmiselle, mitä ”digitalisaatio” edes konkreettisesti merkitsee? Meillä se tarkoittaa käyttäjälle ystävällisempää palvelua sähköisesti, elämää missä turha jonottaminen lopetetaan ja hermoja säästetään.

 

Jukka Suihkonen

Hankekoordinaattori, Essote

jukka.suihkonen@essote.fi

Digitaalisen soten pohtimiseen voit myös osallistua twitterissä hashtagilla #digisote ja #digisotehanke

bursa escort