Kuu kiurusta kesään, puoli vuotta Luukun avautumisesta jouluun

Sosterissa lasten ja nuorten palveluluukku aloitti toimintansa tämän vuoden kesällä. Tarkoituksena on ollut ottaa iso koppi lasten ja nuorten sote-tarpeista. Luukulla annetaan hoito- ja toimintaohjeita ja ohjataan keskitetysti asiakkaita oikeiden palveluiden piiriin. Sosterin omille toimijoille ohjaamisen ohella Luukulta saa tietoa myös kolmannen sektorin toimijoista. Luukku-toiminnan käynnistämisen taustana on ollut asiakaspalvelun sujuvoittaminen ja palveluihin ohjaamisen laadun parantaminen.

Luukulla puhelin soi ensimmäisen kerran kolmantena heinäkuuta ja sähköinen yhteydenottolomake saatiin toimimaan syyskuussa. Oma aavistukseni oli, että sähköisten yhteydenottojen määrä olisi puheluiden määrää suurempi. Kuitenkin toistaiseksi asiakkaat ovat suosineet puhelinyhteydenottoja.

Toiminnan käynnistämisvaiheessa on nähty se että toimintatapojen muuttaminen vaatii aikaa ja intensiivistä toistamista uudesta toimintamallista. Haasteellisinta on ollut muuttaa toimintatapoja organisaation sisäisissä rajapinnoissa. Tiedottamisen merkitys ja toisaalta haavoittuvuus monen puuhan ja kiireen keskellä on taas kerran voitu todeta. Tästä toivottavasti osaamme ottaa opiksemme.

Tässä vaiheessa on todettu se, että Luukulta hoitoon ohjautuneiden arviointi puhelimessa on ollut useimmiten muissa pisteissä tehtyä arviointia laadukkaampaa. Asiakkaiden kokemuksista on saatu positiivista palautetta mutta systemaattisempaa tietoa saamme myöhemmin toiminnan kehittämisen pohjaksi.

Erityisen vaikuttunut olen lasten ja nuorten parissa työskentelevien innostuksesta ja halusta muokata toimintoja asiakaslähtöisiksi. Ja onnellinen olen siitä, että Luukku-tädeiksi valikoituivat juuri nuo palveluhenkiset ja pitkävieteriset terveydenhoitajat Elina ja Kirsi.

”Luukkut-tädit” Elina Valta ja Kirsi Kinnunen

Luukussa vastataan puhelimeen virka-aikana mutta myös joulun pyhinä voi sähköisesti jättää yhteydenottopyyntöjä joihin sitten arjen tullen vastataan.
Luukulta toivotetaan lapsille, nuorille, perheille ja muullekin kansalle oikein hyvää ja rauhallista joulun aikaa

Maija Tuominen
Itä-Savon sairaanhoitopiiri
Osatoteuttajan projektipäällikkö

 

bursa escort